Pisaliśmy kiedyś o niezdrowych napojach, zawierających zbyt dużo cukru oraz szereg chemicznych dodatków, które systematycznie wprowadzane do organizmu upośledzają jego pracę. Dziś chcieliśmy zaprezentować listę substancji, które ukrywają się w słodkościach. Zapoznaj się z nią i od dzisiaj pamiętaj, żeby czytać etykiety nie tylko na napojach, ale również na słodyczach.
E 102 inaczej TARTRAZYNA
Barwnik syntetyczny dodawany do deserów w proszku, napojów
oraz musztardy. Powinny na niego uważać osoby uczulone na aspirynę. Może
powodować trudności w nauce, a nawet wystąpienie syndromu ADHD. U innych (nawet
nieuczulonych) osób może wywoływać: pokrzywkę, zapalenie skóry, bóle głowy,
katar sienny, trudności z koncentracją, depresję, wysypkę, swędzenie warg i
języka, bezsenność, dezoriantację, anafilaksję
E 104 inaczej ŻÓŁCEŃ CHINOLINOWA
Barwnik występujący w napojach gazowanych, cukierkach na
kaszel, lodach, galaretkach do ciast. Powoduje wysypkę, zaczerwienienie,
nadpobudliwość u dzieci, podejrzewamy o wywoływanie nowotworów wątroby.
Niebezpieczny dla astmatyków i osób uczulanych na aspirynę.
E 110 inaczej ŻÓŁCEŃ POMARAŃCZOWA
Barwnik syntetyczny znajdujący się w słodyczach, gumach do
żucia, powłokach tabletek. Może wywoływać reakcje alergiczne
E 124 inaczej CZERWIEŃ KOSZENILOWA
Barwnik syntetyczny używany do ryb wędzonych, deserów i
cukierków. Może szkodzić osobom uczulonym na aspirynę oraz wywołać katar
sienny.
E 127 inaczej ERYTROZYNA
Czerwony barwnik syntetyczny. Ponieważ preparat uwalnia jod,
powinny go unikać osoby z chorobami tarczycy. Może powodować nasilenie objawów
nietolerancji aspiryny. Wyzwala histaminę, przez co mogą nasilić się objawy
astmy, a także spowodować skurcze macicy u kobiet w ciąży, nawet powodując
poronienie.
E 133 inaczej BŁĘKIT BRYLANTOWY
Barwnik syntetyczny dodawany do warzyw konserwowanych. Może
szkodzić osobom z chorobami układu pokarmowego, zwłaszcza z zespołem jelita
nadwrażliwego.
www.cafeteria.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz